Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2023 02:55 - Българските руни с прочит на английски!
Автор: milkokkostov Категория: История   
Прочетен: 4833 Коментари: 6 Гласове:
4

Последна промяна: 02.12.2023 14:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Отне ми твърде дълго време да дешифрирам руните, да измисля подходяща таблица, в която буквите и лигатурите да не изглеждат като главоблъсканица, тоест да са представени приветливо, за да не морят очите от многобройните символи.

Още в началото съм разбрал при дешифрирането, че нашите предци не са пишели с черти и резки, а вече с изградени букви и лигатури. Това е абсолютна лъжа, че нашите деди са пишели с черти и резки. Ето и няколко факта!


Явно - този, който е писал за предците ни, а всички знаем кой е той, е бил яко накопан, като ни е осведомил за старата ни писменост, пишещ с черти и резки, която глаголица и кирилица са неследили - чертите и резките, заимствали буквите и лигатурите от чертите и резките.

Другия вариант е, че този наш светилник, или ни лъже умишлено или изобщо не бил запознат със старата писменост. За последното се съмнявам, защото ясно се вижда, че буквите и лигатурите в глаголицата и кирилицата идват от руницата, а те изобщо не са черти и резки.


Надпис ВОСЩИ ВьОПИ - ВОСЪЦИ ВОПЪЛ, в смисъл ВОСЪЧЕН ВОПЪЛ.

image



ОГН от ОГНь.







image








Тук почти съм готов с този надпис, но ми трябва още малко време за пълният прочит, тъй като снимката е правена със Сони Ериксон Т68 - май, май, без камер. :)










image










Тук пиши МОЕ или МОi СЛОВИХ (СIΛОВIХ), като долу е даден абсолютен грешен надпис, които букви виждате сами, че ги няма на надписа. Последната е буква Х от глаголицата и руницата.





image








Ето тук буква Х е завъртяна иначе.

iω - Ο Ι ХЛЪЕВО. Явно иска да каже, че се ОХЛАЖДА или, че е хлъзгаво.


image



Ето буква Х, която снимка като завъртя, получавам горната.



image















Личи си, че едни букви в едни руни се изписват по един начин, при други - друг.



Ето и самата таблица. На нея съм поставил правилната посока на изписване. Доста време ми отне да намеря сайт, който не трие снимките след седмица или месец и, който линк да работи тук в блогъ. Също снимката да е с качество, което не се занижава автоматично от сайта за снимки.


Тези, които са подчертани отгоре, отстрани и т.н. се четат меко, като Мь, Ль, Дь, Вь и т.н. Поставил съм и меките кирилически под тях, които някои други народи ползват за други звуци. На лигатура и мека Гь - Ұ, Ꙉ,  не съм поставил буква Гь, сиреч руническа Ер малък Ь - 7. Сещайте се коя буква е. Тя по-късно е замаскирана като h с кръст отгоре, или руническа Н с А - ћ. От буква Гь - Ұ, Ꙉ, се разбира и глаголичаеската Г - Y, която и там е замаскирана със слънцата в края и големия наклон. 

image








Ако поставя всички рунически надписи, включително тези от Розетата от Плиска, пръстените на княз Кроват, орелът на княз Исперих, печат на княз Тервень и т.н. рунически надписи, които изобщо не са малко и са от един до два века преди глаголицата и кирилицата, то излиза, че буквите и лигатурите са взети директно от българската руница, а тя изобщо не е черти и резки, както лъже един наш светилник. Колко е светилник, той си знае на онзи свят!


Подредил съм буквите и съм обяснил - така, че да може да загреете лесно, кои букви и лигатури са заменяни в последвалите азбуки, или казано - тҍхната звукова стойност.


Ето и колко са необходими! Вместо да пиша тЕхна, което изписване е правилно също и тЯхна, слагам си Ятъ и пей Слънце, за да няма недоволни според диалекта. Де факто буквата Ят - Ҍ, е старият символ АР, от старите букви А и Р, която лигатура използва Константин Велики родом от Мизия върху монетите си, внук на баш мизиец, сиреч - блъгари. След покръстването, не на него, той си е останал езичник до гроб, заменя нашия Ят - обърнат, с ХРистограма, като завърта буква А - ተ, да прилича на Х, която е наша руническа К (латинска - КХ). Символът се среща най-рано на монети от 5-и век пр.н.е. в Мизия с лик на Диас (Диво, тоест Чудо - Сила, Сълньце) - Зевс (Звезда), или Звертурдо (звяръ бикъ, звезда варъ бликъ). След това при поклониците към бог СерАпис.

Няма грешка, това е нашия Ят, тоест АР, обърнат в правилната посока при нас, като ተрелът (ωрелът) трябва да е винаги горе, а не долу. Или вътре в Слънцето, окръжността - Ꚛ.


image

image





От БАН изобщо да не се правят на луди, да ми търсят тюркски Телета под Балканския Вол, ами да вземат да разгледат обстойно глаголицата, кирилицата, надписи на царе, архаични буки и лигатури, и ще намерят това, което и аз съм открил, тоест буквите и лигатурите в руницата, или тҍхните звукови стойности.


Щях да забравя, че открих още една буква по значение освен ተрел, Ꙍрел, Ҁрпъ (Сьрпъ), Ꙁмии, единичен Ϸрьмъ (ꙗрьмъ), двоен - буква В, или Водач -  Вҍдҍ, този който води - ЗНАНИЕТО, Ψъркел (Щьркъ), Т от Тьло - тҍло, основа, или твърдото и т.н. Това е буква Ж по Жич, Жеч, която е по формата на Звезда. За това имаме - не един, не два, а цели три варианта на изписване на буквата. Има и четвърти. Като при Й кратко с посоки.

Чак сега разбирам, защо българите са били Ꚃвҍꙁдочьтеникъ - Звезда чете никне, или Ꙃвҍꙁдочьтенѥ - Звезда чете ние. Знаели са с просто око, че звездите са Жич - Жеч, сиреч Жега - Слънца (СИЛА) - ЖИ-ВО-ТЪ. Умни ора, начетени. 

image

Ето този надпис, разбира се, ме светна.

image

Ето и етимология на Жич!

image

Не се учудвам, защо богът Слънце носи името СЪвароЖич - Сварожич (СЪлньце Горещо Жечко). В Родопите все още се използва думата Жиже, която на места в България е Жеже.

Ето тук си пише Жиж.

image


Разбрал съм също, че нашата дума ЖИ-ВО-ТЪ, произлиза от Жич - жега, ВО - ВЪ, ТЪ - ТОЗИ. Трисъставна думичка. Или, Жега в Този. Тоест, топлина - живъ, студенина - кончинъ.

И нещо друго искам да спомена! Тъй като предците на нашите предци са носили името ОДРОЗ, ОДРОЗИ (грик изписване - одриси), по ДРЪЗКИ, на гръцки ТРАСИС - ТРАКИ, правилно е нашите князе да се наричат ДРЕВНО-БЛЪГАРИ (БЪЛГАРИ), ДРЕВО - БЛЪГ (БЛЯСЪК), АРЬ - лъч, светлина. Коренът на ДРЪЗКИ, ДРОЗКИ, ДРЬЗКИ, произлиза от ДРЬ - ДРО, АДРО - ꙖДРО, сиреч - ДРҌ-ВО. Не ПРАбулгари, а древно-блъгари. Бляскавото с лъчи - ДЪРВО. БЛАГОДАТ. Ето защо и бикът, бликът, откъдето е коренът - БЛИСКЪ, БЛЕГ"СКЪ (БЛҌСЪК), тоест БЛЕГ - bʰleyǵ, е на ДРҌВОТО, което АДРО с прилагателното ДУРУС - ДРЪЖАТИ - ОСНОВА, тоест ТЬЛО - основа, ядро, сиреч - ТҌЛО, ТЕЛЕ.

image


image








Нашите предци са били уникални!.




Я да ги видим сега гърците, как ще доказват произхода на буквите, които ние доказваме, че са изконно наши, а те просто са ги откраднали. Крадеца вика - дръжте крадеца! Както крадат в момента фригийската и пеласгийска култура, макар да нямат никаква заслуга за нея.



Ето как разбрах, че буква А (ተ) е със значение ωрел (ωрьлъ, аро лъч, ярък лъч). Заслуга за това има нашия езически герб и една готска монета, или да си я наречем гетска реплика на римските, които масово имат български руни, или български букви върху тях. Още в началото знаех, че ГЕ-ТИ - ГО-ТИ е със значение ГОсподар Ти, които са деца на ГИмирите - ГосподарИ Свет (миръ), с титла засвидетелствана при асирийците - Господар на ВсеЛИЕната (всичко излива върху - НА, Я - азъ, мен). ВСЕ-ЛИЕ-НА-Я. ГОмиръ (ГОмер) е баща на мариандините, за същите предвождани от мизи и витини. А те са Ари от Ария, Перки (Тракия - Дрозъ, дръзки, ядрото - дървото). 


Та тези Господари гети - готи, навсякъде изобразяват птици на артефактите си, но най-вече - орел. Самите мечове с кръст, или двойна секира, изобразяват орелът, или Аружжа - Оружие, сиреч Арес, неговата Армия, тоест въОръжение.

Орелът на княз Исперих и мечът на Севт III-ти! Бащата на княз ИСперих носи името на гетите Кровизи - покровители, тоест Крова-тон, с епитет КоурТъ - петел този.


image




В същите земи на гетите от 5-и век пр.н.е. е намерен и орлов жезъл, които наши нехранимайковци ни го представят за скитски, забележете, в могъществото на Одриската държава. Толкова са ми смешни тези наши археолози и историци, че не мога да се смея толкова.

Ето го и жезълът, едно към едно с мечът на Севт, тоест СВЕТ.


image






Това са децата на Арес, Арис, от дорийски Ара.
Той е сроден на АгенОР (огнен орел), или Ра-хОрати, които гети изобразяват двойното ОКО на РА-хОрати на шлемовете си.

image





Крилата на шлемовете, изобразяват тези на Арес от шемът му, но също и тези на ОРфей, който си е жив ОРпей, орел пей в схватка с Бакханките, тоест бикове или крави. Орпей, гръцко Орфей, дава буквите на гърчоля и римляни.

ОРпей...


image




Арес...

image












Ето как стигнах до арелът - орелът, който при готите - гети е с име АРА, също като на дорийски, онези другите - АРгос-ци. Ето и монетата върху, която обикновено трябва да има кръст, която репликира римските.

image











Върху тази монета, но не само, а върху всички готски, има едни букви необичайни за германите. Няма да споненавам отново старите автори, които наричат гетите постоянно - готи.

Абсолютно същия орел с наведена глава, като този на СЕВТ (СВЕТ) и княз Исперихов. Тоест, гледа надолу към земята от Слънцето, а не че е преклонил глава.


Така стигнах до орелът и бикът на Савазий - съвѧзати, връзката - арел - лъчът, Пастирът и Богъ - бликъ огън.


От там попаднах на пеласгите, които всъщност са ПЕЛАСТИ (ΠΕΛΑΣΤΟΙ), тоест палещи - палеш-тини, който герб е Бик, блик, а връз рога - двойна секира, линеарна буква - А, или Аружжа, която ни се обяснява, че е Аружжа от Арел, с лик на Арел. Едно към едно с българския езически герб. На снимката освен орлите секири, виждам Слънцата с око, но и Δглите (ѪГЛЪ), вΔгълите (ѪГЛЬ), наша руническа лигатура СЪ (ОΔ) - букви С (О) и Ъ (Δ), която лигатура е глаголическа буква С - Ⱄ. На снимката я няма лигатурата, а самите букви. Слънце с око имаме на рунически надписи. Имаме още дозина в архаичните - кирилически.

image



Така разбирам за двата господаря, земен - бикъ, бликъ, още телето - тялото, ядрото, или Волкана (Вулкана) от дървото, от ВоЛия - Кань, тоест - въ излива начало, и небесният господар Арел, Аружжа - Оръжие, или Слънчев лъч - светлина, аркост - яркост, от дървото - ядрото.

Да сложа и него, че да не се чудите какви ги пиша. Аз знам какво пиша, но трябва да разберете и Вие. Това е целта.

image




Говорим за двата хоризонта, долу Мневис - Букхис (Бакхус), и горе хОР, или РА (ЗВЕРТУРДО) на два хоризонта.

Това символизира и техния жезъл, гОре - орелът, долу - бикъ.


image


В ръката си държат Анкх, или българската буква Ят, сиреч АР. На ликийска монета най-правилно, ето така. Като ясно е подчертано отгоре Слънцето. Тоест е изписана по-правилно от късната АНКХ, която ранна АНКХ е едно към едно с тази от монетата по форма и изображение.

image







Този символ е нищо повече от българската буква Ят, тоест Слънцето с Кръст (буква А), която държи нашия цар Иван (Ιω) АС-Енъ, по Енчо и неговия Еньовден, лятно (ляти - лити) слънцестоене.

Ето защо българите се изписват с бука - Ꙍ, блъгарꙌмъ, а гръкОмъ - не, защото те не са ωрли господари като благАра.

image



Кой разбрал - разбрал, ако не е разбрал, много скоро ще разбере. Ето така откривам произхода на букичките ни.


И кой не е разбрал, гетите са небесни господари на всички небесни - пиленца, а мизите са земните господари на всички - ГОведа. Двата блясъка в народностното ни име. Мизите се свързват с долионите мизи, тези на Силен, патрок на Бакхус - Букхис, и баща на СА-Турите - сатири (са бикове).

Буквата Ят - Ҍ, де факто е лигатура АР, обърната на обратно, Слънце с Арел от долу - РА. Бат Райчо, Енчо и т.н., египетски АНКХ. Или лигатурата на богомилите АС (Ꚛ) лично местоимение от Арел - Сълньце, АС, по-късно АЗ. От арел - орел, произлизат и нашите - ОРА (гречешко хора).





Гласувай:
4



Следващ постинг

1. krumbelosvet - Ценен принос на автора
25.11.2023 06:45
Който принос само ГУБИ от плюенето по Черноризец Храбър, т.е. цар Симеон.
Който "лъжел". А човекът, възпитан в Магнаура, може би НЕ Е ЗНАЕЛ "руницата".
Или е оценявал, както и авторът на надписите на Мадарския Конник с ГРЪЦКИ букви, че гръцките са по-съвършени, естествено.
цитирай
2. milkokkostov - Който принос само ГУБИ от плюенето ...
25.11.2023 07:19
krumbelosvet написа:
Който принос само ГУБИ от плюенето по Черноризец Храбър, т.е. цар Симеон.
Който "лъжел". А човекът, възпитан в Магнаура, може би НЕ Е ЗНАЕЛ "руницата".
Или е оценявал, както и авторът на надписите на Мадарския Конник с ГРЪЦКИ букви, че гръцките са по-съвършени, естествено.


Имало е двама Черноризеца Духсъ, изкревено Дуксъ. За мен истинският ще да е Баян Мага, който е бил легендарен за народа ни. Той също е бил езичникъ, прекланящ се на старата вяра, не малко пъти спасявал народа и страната ни от разруха. СимеОнъ е клал българи (богомили) както никой друг, освен баща му Борисъ. Такива не ми ги хвалете. Земите, които представят за негови, всъщност са от дядо му езичникъ - Пресианъ. Как е рекъл, Бог вижда, всичко вижда.

Освен това, ще Ви попитам още веднъж! Вие на съкровището на княз Исперих или баща му Кроватон, да виждате черти и резки на съдовете, нещо като хетски клинопис? Ако виждате, сменете си диоптъра на очилата!

След време, Борис, Симеон и Петър ще се изучават като владетелите изплюли се над цял един народ. Помнете ми думите, ако сме живи, дал Господ.

Да, да, виждаме ги тия черти и резки, дето оня накопания е мислил народа за шматки.
цитирай
3. krumbelosvet - Не съм историк, вие сигурно сте прав
25.11.2023 07:55
Но от ПЛЮЕНЕ нужда Н Я М А. Меко казано.
Давим се в плюмки вече 1/3 век.
Интересно, май всички историци (поне в блог.бг) си падат по плюмките.
Аман, сакън и бактъм (Нямат български превод тия думи).
цитирай
4. milkokkostov - Одобрих Ви коментара, но го няма!
25.11.2023 09:02
Още веднъж ще Ви отговоря на тъй наречени мои плюнки по адрес на Чертите и Резките с въпрос. За пореден път Ви питам? Вие на съдовете от 7-и и 8-и век да виждате РЕЗКИ и ЧЕРТИ, защото определено - не са? И защо да не упрекна онзи, който се е изплюл на нас, с явната лъжа, че нашите предци са пишели с ЧЕРТИ и РЕЗКИ?

Господине, това е същата лъжа, като онази с палатките, макар нашите предци да са строили величествени градове от камък и тухла, за капак - лъжците, взели, че турили една ШАТРА в средата на величествения български град, за да заблуждават чужденците, че сме народ - палаткаджии. Я ми отговорете? Каква е разликата между днешните управници - лъжци, и онези преди 1200 години? Еваларка ли трябва да им правим?

Какво направиха Борис, Симеон и Петър? Отказаха се от хилядолетната ни вяра, замениха старите ЧЕРТИ и РЕЗКИ с НОВИ, сиреч - СТАРИ, изклаха българите, които чак до Франция стигнаха, та накрая създадоха Светата инквизиция, за да ги хвърлят групом на клада, без значение дали са жени или деца. Събориха държавата, че горкия цар Самоилъ, му се наложило да гледа 15 хиляди ослепени, вцепенил се на мига. Какво да кажем за затритата величествена титла КАНАСИ - КЪНАСЪ БОГЪ, позната още през 1400-ната година пр.н.е. на Крит? Кое не затриха тези тримцата, освен българите, вярата, званията, стара писменост, че дори първороден син?
цитирай
5. avrilbo - Интересно
25.11.2023 10:47
Тези който размазват хилядолетни гнусни храчки на патологичнокрадящите всичко гърци , се възмущават от едно здравословно плюене Гръцка култура възвисяваща всичко подло лицемерно лукаво човеконенавистно , до един ангелско чист морал над този даден ни от самия Господ , но с един лъсково черен цвят на самия паднал ангел
цитирай
6. milkokkostov - Тези който размазват хилядолетни ...
25.11.2023 12:49
avrilbo написа:
Тези който размазват хилядолетни гнусни храчки на патологичнокрадящите всичко гърци , се възмущават от едно здравословно плюене Гръцка култура възвисяваща всичко подло лицемерно лукаво човеконенавистно , до един ангелско чист морал над този даден ни от самия Господ , но с един лъсково черен цвят на самия паднал ангел


Вече взеха да ги разбират тия грачещи - мало и голямо. Особенно с тази Византийска империя, която си е чиста Източно Римска, ги правят барливи всички. Ама той Бизас - Визас! Ама къде го на гръцко име? Никъде, защото е бил тракиец. Одеве една грачеща пише във фейса, че Европа било изконно гръцко име, за което я репликирах. Питам я аз: Коя Европа - Еропа, онази до Родопа ли? Онези римски провинции, давани по имената на тракийските племена ли? Тия гърци са по-зле и от Северно Македонците.

Пък един албанец пуснал глаголицата и писал Илирица! Питам го аз, каква е тази Глаголица, която представя за Албанско творение, макар тия да нямат нищо общо с илирите, като му пускам и нашите руни, ядрото за доказателство? Грачещите мълчат като гроб и никой не смее да ми каже, че нашата писменост е гръцка, тъй като сами виждат, че не е. Всички крадат от нас месо с пълни шепи, това е истината, докато едни безродници ни омайват с някаква там отдавна мъртва Итилска Болгария и някакви там дръпнати джедаи, с които делим 1 процент ДНК, който явно е някаква грешка - прекомерна.

Докато не се събудим българите, мало и голямо ще ни мачка и ще се качва на главата ни, това е живата истина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milkokkostov
Категория: История
Прочетен: 158975
Постинги: 144
Коментари: 263
Гласове: 345
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930