Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2023 12:23 - КИМЕРИЙЦИТЕ - БЪЛГАРИ!
Автор: milkokkostov Категория: История   
Прочетен: 582 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 08.12.2023 15:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Няколко пъти съм писал за кимерийците, за които Раковски първи ни уведомява, че са ГИМИРИ, а години след това разчитат асирийски надписи, които затвърждават думите му. Имал е информация до книжа, които вероятно отдавна са унищожени от враговете ни. Бил направил грешка, че свързвал северните народи с кимерийците, което изобщо не е грешка, а липса на информация на нашите чугунени тикви от БАНан и СИЕ - БЕЗРОДНИЦИ.

За кимерийците, ще пиша, защото те са Отъци на гетите, но също така, на тъй наречени СКИТИ, които види ли човек, били ПЕРСИЙКИ ШЕХЕРЕЗАДИ ОТ 1001 НОЩ. Нито кимерийците са иранци, нито скитите. КИМЕРИЙЦИ е равенство за БЛЪГАРИ.


За да започна с тях, трябваше да проследя, откъде тръгват. Разбира се, това е древна БЛЕГРА (ФЛЕГРА), което име е коренът на народностното ни име БЛГ, БЛЪГ, БЛАГ, БЛЕГ, БЛЕГСКЪ, БЛИГСКИ - БЛЯСЪК, сроден корен на гръцкия ФЛЕГО - ПЛАМЪК. Ето защо, следващото име на БЛЕГРА е именно - ПАЛАНЕ (PALLENE), абсолютно с българска етимология (корен). Точно от там произлизат ГИМИРИТЕ (КИМЕРИЙЦИ), тоест БЛЕГИ, БЛЕГУРИ - БЛЯСКЪ АРКОСТ, или ГосподарИ СВЕТ (СВЕТЛИНА) - ГИ-МИРИ.

Те са свързани дирекно с ТИТАНИТЕ, който върховен ТАТА е именно КРОМ, познат при гърците КРОНОС, което име разбира се, носи нашия СЛАВЕН - СЛАВЕН княз КРУМ. Името е свързано с келтите, онези северните, за които говори Раковски, познати като Фир Болги, които са били Тир Блеги (тирещи бликове, бикове), познати още като БЕЛГИ, който корен отново е свързан с Индоевропейския - БЛЕГ (BHLEG) - БОЛГ, сиреч БЛЯСЪК - БЛЕСКЪ, БЛИСКЪ - БЛЪСКЪ.

Точно Гигантомахията започва от БЛЕГРА - БЛГАРЬ, като новите богове прогонват старите (ТИТАНИ), на днешен КРИМ, по името на титана КРОМ - блъгарь"ски княз КРУМ, и съседна ФАНА-ГОРИЯ. Ето какво е свидетелството.

image




Битката на Гигантите (Титани), продължила чак във Фанагория, която гърците подчертали, че е гръцка колония. ЦИРК!

Значи тази битка може да е била от 20 хиляди години до 4000, или 3000 години от сега. След 9-и век пр.н.е. името БЛЕГРА става ПАЛЕНЕ по ПЕЛАШТУ - Pelashtu, Palashtu, Πελαστοι (ПАЛЕЩИТЕ), или изкривени от гърчолята - ПЕЛАСГИ. Дори тогава не е имало гърци, освен крадливите данайци, да се смятат за ПАЛЕЩИ, които всъщност сме ние БЛЕГУРИТЕ.


image







Вижда се ясно, че имената са български, населени с блъгари - гимири, като острова дори се казва ТАВРО по ТАРО, или наш ТУРЪ (БИКЪ - БЛИКЪ). КРОМ - КРИМ, се обяснява много лесно на български.

image


image









Вижда се кой от кого е крал. Между другото, това е земята на аМАЗО (амазонките), които балти предлагат името МѪЖЬ - МАЖЬ, МЪЖЬ за етимология, което е името и на Мизите - МАЗА. Освен това, авторите много се съмняват, че аМАЗонките са Мизите, които жени се бият мъжки върху коня, заедно с мъжете си. Това е живата истина.

image





Като вземем предвид, че наследниците им СКИТИ, МАСА-ГЕТИ са мизи и гети, а САРМАТИТЕ са САР-МИЗЕ-ГЕТУЗИ, познати и като ДАКИ, за което име ни споменава СТРАБОН, че най-старото е ДАИ по ДА-МАТЕ - даваща Майка (Деметра), позната още като ДЕВА - ДАВА, скитите почитащи ДЕВАТА МАЙКА - Цимбалка, населени сармати в градове познати като ДЕВА.

Това са деца на амазонки и кимерийци. Вземем ли в предвид, че баща на Амазонките е тракийския АРА - АРЕС, а на кимерийците - Mars, MorriGan, всичко си идва на мястото. Самият пък Гомир (Кимерий) е баща на МАРИанДин, баща на мариандините - АРИ. Ето защо кимерийците, когато нападат лидийците и фригите, минават с ТРЕРИТЕ (ТРИ-РЕСИ) през арските балкански земи на Мариандините, също на Мизите, избивайки лидийци и фригийци, без да разрушават градовете. Тия лидийци и фриги от 7-ми век пр.н.е. ги знаем какви са - данайци. Наскоро стана ясно, че под лидийските пластове от градежи, е имало кимерийски, тоест кимерийците са били там преди меоните (лидийци), а това обяснява нападението на кимерийците, които изграждат също град Кимерий в Мизия.


Тук идва измамата, че видим ли, Мидийците (Мадаи) избиват с лидийците - кимерийците, а първите са роднини на кимерийците. Всъщност Гомир и Мадай са братя, според библията, което е вярно.

Никой не е избивал кимерийците, а една част от тях остават на Балканите под ново име Гети и МасаГети, а други познати като Фир Болги (Тир Блеги - Белги), поемат към земите на днешните - Келти.

image





Виждате брадвата на кимерийците, а тя е същата като тази от варненския некропол, но и тази на етруските, расени - мизийци. Тук отново виждате, че секирата се обяснява добре, че символизира АРА - АРУЖЖА, както на нашия езически герб и този на палещите (пеласги).

image

image








В земите на амозонки, кимерийци, сармати, се появяват ЯЗ-ИГИ (АЗ ОГОН), което иГи символизира символът на род Доѷло (Доя, Гоя - Храня) - ⲓⲨⲓ (ОГОН, иги, ага, еге, ъгъ, ого и т.н.). Гетите (Господар Ти), носят същото име като на КРОМ - КРЪМА, храня - кърмя, кърмя сродно на Доя - Доило.


image









Доити е сродно на Гоити, Гояти, Гаяти, името на Гети - Готи. Точно това означава и името на бог КРОМ (КРОНОС) - КРЪМ-ИТИ (ИТИ - вървя) - КЪРМЯ. Днес земята на кимерийците все още носи закърменото име КРИМ - КРИМЕЯ. Би трябвало и КРОМИТ - КРОМ-ИТИ, да е свързан със същото име. Днес правилно КРОМИД - КРОМ-ИДИ.

image










Старите автори са от ясни по ясни, че родината на кимерийците е на река Океан, което име произлиза от рОкеАН, или ръката на Европа - Дунава, тоест - ИСтър (ISter), като се пояснява и близкия ДнесТър. Тур няма смисъл да ви пояснявам какво е, също и частицата ИС, днес позната грешно като ИЗ.

Ако не сте разбрали какво е името Итиль, по-късно Волга - Волжка, то не е свързано с Влага - Олага, а с Во-лити (ВЪ ИЗЛИВА). Тиле с Теле. А най-старите скитски имена са Аракс и Вару. Някой яко ви бъзика с тази влага - олага.


Ако не сте разбрали още, всички тези земи са били на господарите Ари - Ора, орящи с Турове земята, за това са били високи и здрави като бикове, бликове. Всички тия племена са нирачини - БЪЛГАРИ, по късно. Уну-гурите, произлизат от същите тези Уньци - Юньци, турове, волове - бикове. Име на расенската етруска богиня Уни - Юнона, Майка Дева.



Ето и снимка на КРОМ (Кронос), което изображение е на келтите - Фир Болги (Тир Блеги - Белги).

image






image




Колад се обяснява идеално на блъгаро-славен, гетски - гимирски ЯзиКъ (Язе Към), с Колело или Кормило, името на КРОМ, наш княз КРУМ - също. Болг също, с Блег - Блискъ, Бликъ - Бикъ, ЗверТурдо (звер бик), Зевс - звездата (обърната глава на бик), Тешуб от Тешъ - СЕКА, секача с рогата, които рога изобразяват МеСечината (ме сече).


Коладе, роди се Болг! Сигурен съм, че освен думата Коледа, която е с български корен, то такава е и Коли-Зеум, Коли-Зей (Колело Зеи). За думата Ар-мия, Ар-ме (светлина мен), със значение въОръжение, на 100 процента е българска. Тя произлиза от наш АрьМъ - ЯРЬМЪ (ЯРЕМЪ).


Спрете да живеете в лъжи блъг-ари, блясково ярки! От нас са тръгнали всички светлини на този Свят - Миръ. 


Забравих за коренът - корение КРУНА, сиреч КОРОНА, от където произлиза КРОНОС.


image
image












Гласувай:
3



1. shtaparov - Вярно е, щото в древни анали за Ке...
07.12.2023 19:03
Вярно е, щото в древни анали за Келтите-Болги (Болгари) пише, че именно те произхождат от Кимери,дошла са при Келтите от изток и имали различен език от останалите Келти.
цитирай
2. milkokkostov - Вярно е, щото в древни анали за Ке...
07.12.2023 20:47
shtaparov написа:
Вярно е, щото в древни анали за Келтите-Болги (Болгари) пише, че именно те произхождат от Кимери,дошла са при Келтите от изток и имали различен език от останалите Келти.



Само като прочета - персиец, бял със сини очи и руса коса, е ясно какъв буламач са сътворили със скитите, а те са преки наследници на кимерийците. Още по смешно е, персийци, деца на тракийски - Арес. Вярно е едно, че благородническата прослойка на персите във времена на войни е била от траки, но това не ги прави персийци. Тъй както нашите благородници след османско робство, с различен от българите етнос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milkokkostov
Категория: История
Прочетен: 158956
Постинги: 144
Коментари: 263
Гласове: 344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930